Fotoğraf ve sinematografide double exposure/çift pozlama, tek bir görüntü oluşturmak için iki veya daha fazla pozlamanın üst üste binmesidir ve çift pozlama, iç içe geçmiş iki görüntüye karşılık gelen bir anlama sahiptir.
Bu yazıda double exposure uygulamasını adım adım paylaşmak istiyorum. Uygulamayı yapmak için görselleri aşağıdaki linklerden indirebilirsin.
İlk olarak seçtiğim görseli üzerine sağ klik ile tıklayarak Photoshop’ta açıyorum.

Crop Tool ile görseli yeniden kadrajlıyorum.

Kare boyutunu elde etmek için Crop Tool aracındayken kontrol panelinden Square boyutunu seçtim.

Dekupe işlemi için Quick Selection Tool‘a geçerek seçim işlemini yapıyorum. Programın güncel ise yeni gelen Object Selection Tool’u da kullanabilirsin.

Seçimi kabaca tamamladıktan sonra kontrol panelinde Select and Mask‘e tıklıyorum.

Burda sağ üst tarafta görünüm şekilleri var. Ben genellikle kırmızı arkaplanı kullanıyorum. Opasiteyi de istediğin şekilde ayarlayabilirsin.

Açılan panelde Refine Edge Brush Tool‘u alarak saç tellerinin belirgin olduğu dış kısımdan fareme tıklayarak yavaşça geçiyorum. Araç seçimi otomatik olarak yapıyor.

Seçim işlemini tamamladıktan sonra sağ alt tarafta çıktı seçeneklerinden New Layer with Layer Mask i seçiyorum.

Böylece seçimim yeni bir katmanda katman maskesiyle birlikte geliyor. Alttaki katmanın da otomatik kapandığını göreceksin.

Yeni bir katman açarak Adjusment Layers’tan katmana Solid Color ekliyorum. Kemik rengi tonunda bir renk seçiyorum. Solid Color ile çalıştığında rengi kolaylıkla değiştirebilirsin.

Diğer görseli sürükleyip belge içine bırakarak yerleştiriyorum. İki katmanın arasına gelerek alt/option tuşuna basılı tutuyorum. Çıkan oka tıklayarak kısayoldan Create Clippink Mask işlemini yapıyorum. Bunu manzaranın olduğu katmana sağ klik ile tıklayıp açılan pencereden Create Clippink Mask’i seçerek de yapabilirsin.

Manzaranın katmanındayım. Harmanlama seçeneklerinden Screen moduna geçiyorum.

Modelin olduğu katmandayım. Altta adjustment layer kısmından Levels ayarlama katmanı açıyorum. Ordaki sürgüyü sağa çekiyorum. Amacım ışığı biraz kısmak.

Bu katmana da alttan Layer Mask ekliyorum.

Burda görseli silmeden belli alanları gizleyeceğim. Maskeye tıkladıktan sonra brush toola geçiyorum. Burda foreground ve background rengi siyah beyaz olmalı. Ancak bu şekilde işlem yapabilirsiniz.

Siyahla boyadığımda görsel üzerinde boyama yaptığım alanı gizlemiş olacağım. Beyazla boyarsanız da gizlediğiniz alan yeniden görünür hale gelecektir. Soft bir fırça seçiyorum. Opasitem yüzde 35. Fırça büyüklüğüm 316px. Alt taraftaki keskin çizgiyi ve yüze denk gelen yerleri gizliyorum.

Daha sonra kadının olduğu katmandaki maskenin üzerine tıklıyorum. Üstteki beyaz alanı da gizleyeceğim. Burda opasitemi yüzde 75 yapıyorum.

Manzaranın olduğu katmandayım. Yine adjusment layerstan Levels ayarlama katmanı açıyorum. Soldaki sürgüleri sağa çekiyorum.

Levels katmanında otomatik olarak açılan bir Layer Mask var. Onun üzerine tıklayarak alt kısımları gizliyorum.


Üst tarafa gökyüzünde uçan kuşlar eklemek istiyorum. Fırçayı indirdikten sonra brush panelinden sağ üst köşedeki ikona tıklayıp seçenekleri açıyorum. Burdan Import Brush diyorum ve dosyalardan uzantısı .abr olan brushı seçerek Photoshop’a ekliyorum.

Yeni katman açarak kuş fırçalarını alarak damga şeklinde uyguluyorum.

Son olarak Adjustment Layers kısmından Color Lookup ekliyorum.

Burda 3DLUT File menüsünden Fuji ETERNA 250D Kodak 2395 efektini seçiyorum.


Böylece çalımamı tamamladım. Yeni yazılar için takipte kalın. Görüşmek üzere.